Van 2D naar 3D en terug

Nadat het tekenen van 2D tekeningen wordt beheerst is het misschien leuk om ook eens te kijken of 3D tekenen ook een mogelijkheid is. Voor 3D tekeningen is wel een computer vereist die wat meer van de computer vraagt dan een 2D tekening, houd hier wel rekening mee.

De meeste commando's werken ook in de Autocad classic Workspace. Het is echter aan te raden bij het tekenen in 3D deze niet te gebruiken. Op termijn zit de Autocad classc workspace niet meer in Autocad (vanaf Autocad 2015), dan moet alsnog de 3D ribbon worden aangeleerd. Inprincipe is elke 2D tekeningen met behulp van een paar simpele commando's makkelijk om te zetten naar een simpele 3D tekening. De eerste instelling die hiervoor in aanmerking komt is: thickness. Deze kun je vinden in de properties. En dan General.

thickness

Teken in autocad eens een lijn van bv 1000 mm en klik deze aan. Bij thickness staat nu 0 vul je hier 1000 in dan zie je direct nog niets. maar houd je de shift toets ingedrukt en tegelijk de scrolltoets op je muis en beweeg je vervolgens met de muis heen en weer, dan zul je zien dat het lijntje hoogte heeft gekregen. Uiteraard kan dit ook met de viewcube, als deze aanstaat. Maar mijn ervaring is dat deze gevoeliger is.

Wil je een vierkant van hoogte voorzien kun je dit het beste doen met het commando extrude. Teken een vierkant en selecteer deze. Voer vervolgens het commando extrude in als het een gesloten vierkant is gaat het vierkant naar boven of naar beneden in hoogte mee. Voer je hier een getal in of klik je muisknop, zul je zien dat het een echt vierkant is. Heb je meerdere losse lijntjes getekend kun je die niet in 1 keer van hoogte voorzien. Deze lijntjes dien je dan eerst aan elkaar vast te maken. Selecteer de lijntjes en selecteer de knop join (vanaf autocad 2014). Je zult nu zien dat het een geheel is geworden. Nu is het ook mogelijk om het commando extrude in te voeren. Gaat het geheel niet omhoog of gedeelten zonder dat er dicht object onstaat, kan het volgende aan de hand zijn:

1. De lijntjes zitten niet aan elkaar (dit kun je verhelpen door de blauwe vierkantje - de grips - tegen elkaar aan te zetten).
2. Er zit hoogteverschil in de lijntjes.

Het commando extrude is ook te gebruiken met ronde bogen (arc). Hier is echter wel enige vaardigheid vereist en soms veel geduld.

Een ander commando om iets van 3D te voorzien bijvoor het afsluiten van een doos of een vierkant kan d.m.v. het command 3Dface. Zorg er wel voor dat je dit in 2D op zet. Er komt namelijk een dun laagje op de doos te zitten waar geen hoogteverschil in mag zitten. Je mag maximaal 4 punten opgeven. Bij het vierde punt aangekomen maakt autocad zelf een vierkant van de aangegeven punten.

Objecten kunnen ook worden gedraaid of gespiegeld. Het commando dat hier voor moet worden ingetoets is 3Drotate. Selecteer eerst het middelpunt waarom moet worden gedraait, vervolgens de blauwe rode of groene cirkel. En geef het aantal graden op. Belangrijk is hierbij wel dat je het UCS eerst neerzet op het object dat je wilt omdraaien.
UCS
OB(ject)
Selecteer object, je zult zien dat de X-Y-Z-as verplaats naar het object.
Voor het spiegelen van een object kun je het gewone autocad commando gebruiken mirro.

Als je een viekant bijvoorbeeld van stenen wilt voorzien of een andere materie is dit mogelijk - en we stappen nu over naar de 3D modeling Workspace in autocad - via View en dan onder Palettes: Material browser. Indien deze nog niet is geinstalleerd, zal deze eerst moeten worden gedownload en geinstalleerd. Als dit is gebeurd zie je het volgende menu:

materials

Klik op Autodesk Library en je kunt zelf een materiaal uitkiezen. Er is keuze zat!

In het voorbeeld zie je hoe een 3D object er in 2D uitziet, compleet met materiaal. Eerst zie je een 2D aanzicht en vervolgens een 3D aanzicht. Uiteraard is de 2D aanzicht niet 2D maar alleen een zijkant van het object getekend in 3D



2D
2D botter

2D
3D botter voorkant.


Wil je van een 3D object een 2D object maken dan kan dit heel makkelijk door het object te exploderen (soms moet dit wel meerdere keren totdat je alleen lijntjes overhoud). Verwijder dan de bovenste lijntjes en je object is weer doorzichtig en 2D.

Uiteraard is bovenstaande een simpele uiteenzetting van het 3D tekenen. Je zult hier echt mee moeten gaan oefenen. En vooal het 2D tekenen moeten beheersen. Stof voor gevorderden dus! Als laatste nog het volgende het 2D tekenen veranderd eigenlijk niet meer in Autocad. Alleen nog hele kleine wijzigingen. Daarentegen het 3D tekenen veranderd nog wel bij elke nieuwe versie van Autocad. Houd hier rekening mee bij het beginnen van een nieuwe tekening. Ook kan het terug converteren naar een oudere versie van Autocad tot verlies lijden van objecten en andere instellingen. De voorbeelden op deze webpagina zijn gemaakt in Autocad 2014. Rond april komt er meestal een nieuwe release uit van het volgende jaar.
Cadcursus